ΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙΣ

Το ποίημα "Όσο μπορείς" του Κ.Καβάφη είναι ένα από τα ποιήματα τα οποία οι μαθητές της Γ τάξης μελέτησαν στα πλαίσια της θεματικής ενότητας "Στάσεις ζωής σε ποιητικά κείμενα".
Στοχεύοντας σε μια βιωματική προσέγγιση της λογοτεχνίας σκέφτηκα πως θα ήταν καλή ιδέα να επιχειρήσουμε μια δική μας ηχογράφηση του ποιήματος. Έτσι αφού ακούσαμε διαφορετικές απαγγελίες του ποιήματος(Σαββίδης, Σουλιώτης, Στρατηγός) προχωρήσαμε στην απαγγελία του ποιήματος από  μαθητή της Γ τάξης  που ήταν στην ομάδα που ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο ποίημα. Το αποτέλεσμα της ηχογράφησης είναι το παρακάτω βίντεο. 
Το βίντεο πλαισιώνουν δύο εργασίες  μαθητών του Γ2 και Γ3, της Λούφι Αθηνάς και του Σιδηρόπουλου Ανδρέα οι οποίοι εμπνευσμένοι από το ποίημα του Κ.Καβάφη έγραψαν το δικό τους κείμενο με τίτλο "Όσο μπορείς".
 Δεν μπορώ παρά να πω συγχαρητήρια στους μαθητές εκείνους που κατά τη διάρκεια ενός δύσκολου μήνα(διαγωνίσματα, πρόβες για τη γιορή της 17ης Νοέμβρη) εργάζονται με όρεξη κάτω από δύσκολες, πολλές φορές, συνθήκες ,δείχνουν ενδιαφέρον,προσπαθούν και παραδίδουν ποιοτικές εργασίες για το μάθημα της λογοτεχνίας.

   

     Όσο μπορείς

Όσο μπορείς να προσπαθείς να σε αγαπούν και να αγαπάς. Η αγάπη είναι το ομορφότερο και αγνότερο συναίσθημα. Η αγάπη είναι ευλογία. Ενώνει τους ανθρώπους μεταξύ τους. Πλημμυρίζει τις καρδιές τους με χαρά και ευτυχία. Φέρνει στιγμές ξεγνοιασιάς. Με την αγάπη η ζωή μοιάζει με παραμύθι στο οποίο επικρατεί η μαγεία της αγάπης και του έρωτα. Όσο μπορείς να αγαπάς και όχι να μισείς και να κρατάς κακία. Γιατί το μίσος και η κακία είναι πάθη που φέρνουν τη δυστυχία. Αυτά θολώνουν το μυαλό και ταράζουν τις σχέσεις των ανθρώπων. Όσο μπορείς να δαμάζεις τέτοια πάθη και άσχημες καταστάσεις. Δεν είναι εύκολο, αλλά προσπάθησε όσο μπορείς.                       
  Αθηνά Λούφι, Γ2, 8ο Γυμνάσιο Καβάλας



Όσο μπορείς
    Όσο μπορείς  προχώρα, για  αυτό το λόγο  γεννήθηκες  άνθρωπε. Σε όλους τους τομείς: στον πνευματικό  ,στον κοινωνικό μα μείνε στάσιμος στον υλιστικό. Αυτός ο τομέας όσο αξία λένε ότι έχει άλλο τόσο άδειος είναι.
    Όσο μπορείς πέτα μακριά .Φτάσε στην άκρη της γης .Διεύρυνε τους πνευματικούς σου ορίζοντες και μην προχωράς από τυχοδιωκτισμό.
     Όσο μπορείς περίμενε γιατί η υπομονή είναι η σοφία του άνθρωπου ενώ η βιασύνη είναι γεμάτη  κακοτοπιές.
    Όσο μπορείς συνέχισε να προσπαθείς .Σπάσε τα όρια σου, μη σταματάς  πουθενά  .Σπάσε τους φραγμούς σου .Άραγε  μπορεί ο άνθρωπος να προχωρήσει τόσο;

Ανδρέας Σιδηρόπουλος, Γ3, 8ο Γυμνάσιο Καβάλας

 Εργασίες μαθητών για τη ζωή του Κ.Καβάφη
  1.  Εργασία Γ1
  2. Εργασία Γ2
  3. Εργασία Γ3




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΡΑΨΩΔΙΑ Ζ 369-529

Η ΑΝΝΑ ΤΟΥ ΚΛΗΔΟΝΑ

Ευριπίδη Ελένη-Β επεισόδιο, 4η σκηνή