Ο ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΛΙΑΠΚΙΝ

 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΑΤΟΜΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΟΜΑΔΑΣ
  1. Συμβουλευτείτε τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις http://karagatsis.ekebi.gr/ και http://www.ert-archives.gr/V3/public/main/page-assetview.aspx?tid=8564&tsz=0&act=mMainView και γράψτε ένα κείμενο για  τα γεγονότα τα οποία έζησε ο συγγραφέας και να τα συσχετίσετε με τα κείμενα που γράφει και τα θέματα που επιλέγει.
  2.  Αφού μελετήσετε το απόσπασμα του βιβλίου σας "Ένας Ρώσος συνταγματάρχης στη Λάρισα" και αποσπάσματα απο το έργο του Μ.Καραγάτση "Ο Γιούγκερμαν" (σε ηλεκτρονική μορφή μπορείτε να βρείτε τα αποσπάσματα εδώ: http://users.sch.gr/symfo/sholio/kimena/karagatsiw_yugerman.htm) να εντοπίσετε και να καταγράψετε τα κοινωνικά θέματα που θίγονται και να τα συσχετίσετε με τα ιστορικά γεγονότα της εποχής. Για να κατανοήσετε το ιστορικό πλαίσιο θα σας βοηθήσουν οι ακόλουθες ηλεκτρονικές διευθύνσεις: http://www.fhw.gr/chronos/14/gr/1923_1940/society/index.html και http://digitalschool.minedu.gov.gr/modules/ebook/show.php/DSGYM-C105/65/524,1926/unit=414.
  3.   Να περιγράψετε και να σχολιάσετε την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ήρωες στα δύο έργα του Μ.Καραγάτση  και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζονται από τις κοινωνικές ανακατατάξεις  που συντελούνται  και τις ιστορικές συνθήκες.Στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.youtube.com/watch?v=spSRRVpVid0&list=PLDF3DEB6B5BAA6FBE μπορείτε να παρακολουθήσετε επίσης ένα επεισόδιο από την τηλεοπτική σειρά "Γιούγκερμαν" που βασίστηκε στο βιβλίο του Μ.Καραγάτση.
  4.  Να σκιαγραφήσετε τους λογοτεχνικούς ήρωες των έργων(Γιούγκερμαν-Λιάπκιν) του Μ.Καραγάτση στηριζόμενοι σε στοιχεία των κειμένων που μελετήσατε. Να δώσετε έμφαση στη σχέση τους με την κοινωνία( ποιες επιλογές τους "επιβάλλονται" από την κοινωνία, αν είναι ικανοποιημένοι και ευτυχισμένοι με αυτές τις επιλογές, αν συμβιβάζονται, σε ποια αδιέξοδα οδηγούνται, τι λύσεις βρίσκουν, πως προσαρμόζονται στα καινούρια δεδομένα της κοινωνίας, αν και πως ενσωματώνονται στο κοινωνικό σύνολο).
  5.  Στηριζόμενοι στα αποσπάσματα από τα έργα του Μ.Καραγάτση να γράψετε ένα κείμενο για τα προσόντα και τα εφόδια που έπρεπε να έχει κάποιος την εποχή του μεσοπολέμου τα οποία θα τον βοηθούσαν στην επαγγελματική του αποκατάσταση.
  6. Να σκιαγραφήσετε το ήθος του υπουργού Τριανταφυλλίδη και να καταγράψετε τα συμπεράσματα σας για  τα κοινωνικοπολιτικά ήθη στην Ελλάδα την εποχή του μεσοπολέμου. Μπορείτε να συγκρίνετε τον Τριανταφυλλίδη με τον κερκυραίο δικαστή Καρέζη στο κείμενο του Γ.Ξενόπουλου: "Ο τύπος και η ουσία": http://digitalschool.minedu.gov.gr/modules/ebook/show.php/DSGYM-C113/351/2367,9009/unit=693. Να συγκρίνετε την οργάνωση της δημόσιας διοίκησης τότε με την οργάνωση της δημόσιας διοίκησης τώρα και να καταγράψετε τα συμπεράσματα σας.
  7. Να δημιουργήσετε ένα λογισμικό παρουσίασης για το απόσπασμα που συμπεριλαμβάνεται στο σχολικό σας εγχειρίδιο που θα περιέχει τα εξής στοιχεία: πότε γράφτηκε, σε ποια γεγονότα αναφέρεται, ποια είναι τα γεγονότα της εποχής του συγγραφέα, είναι επίκαιρο: ναι ή όχι και γιατί. Να εμπλουτίσετε την παρουσίαση σας με φωτογραφικό υλικό που μπορείτε να αναζητήσετε στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση   http://www.googleartproject.com/.
  8. Να αναζητήσετε στα αποσπάσματα που μελετήσατε στοιχεία που να αναδεικνύουν την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα  στα έργα του Καραγάτση και να εξηγήσετε τη λειτουργία τους.
  9. Να μελετήσετε τις αφηγηματικές τεχνικές του συγγραφέα προσέχοντας κυρίως το ρόλο του αφηγητή, τους διαλόγους και τις περιγραφές.



 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΡΑΨΩΔΙΑ Ζ 369-529

Η ΑΝΝΑ ΤΟΥ ΚΛΗΔΟΝΑ

Ευριπίδη Ελένη-Β επεισόδιο, 4η σκηνή