ΣΧΟΛΙΚΗ ΖΩΗ

Στα κείμενα νεοελληνικής λογοτεχνίας της Α Γυμνασίου, κατά τη διάρκεια του Γ τριμήνου,  θ΄ασχοληθούμε με την ενότητα "Σχολική ζωή". Είχα αναρτήσει τις  αρχικές μου σκέψεις  αλλά στην πορεία τα δεδομένα άλλαξαν και έτσι  αποφάσισα να κάνω κάποιες τροποποιήσεις στο αρχικό σενάριο.
'Ετσι στην Α φάση(2 ώρες)  θα ξεκινήσουμε παρακολουθώντας ένα απόσπασμα από το 5ο επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς "Η κυρία Ντορεμί". Οι μαθητές θα κληθούν να σχολιάσουν την εμφάνιση μαθητών και εκπαιδευτικών, τον τρόπο οργάνωσης των αιθουσών, το ρόλο του δασκάλου και του βιβλίου στον τρόπο που μαθαίνουν τα παιδιά και το σκοπό της εκπαίδευσης. Οι μαθητές θα εργαστούν σε ομάδες και θα προσπαθήσουν να μπουν στη θέση των μαθητών εκείνης της εποχής και να καταγράψουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους.
Στη Β φάση (6 ώρες) οι μαθητές θα ξεκινήσουν από τη μελέτη του κειμένου "Η νέα Παιδαγωγική" και  στη συνέχεια θα χωριστούν σε ομάδες. Τα κείμενα που θα  μελετηθούν είναι : 


Οι μαθητές, εργαζόμενοι σε ομάδες με φύλλα εργασίας  θα μελετήσουν τα κείμενα και θα εντοπίσουν τα στοιχεία εκείνα που χαρακτηρίζουν το εκπαιδευτικό σύστημα στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου αιώνα. 

Τέλος στη Γ φάση   (2 ώρες) οι μαθητές θα γράψουν ένα διάλογο ανάμεσα σε μαθητές εκείνης της εποχής στον οποίο θα φαίνονται οι απόψεις, οι σκέψεις και τα συναισθήματα των μαθητών και αν υπάρχει χρόνος θα επιχειρήσουν να συγκρίνουν το εκπαιδευτικό σύστημα τότε με το εκπαιδευτικό σύστημα σήμερα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΡΑΨΩΔΙΑ Ζ 369-529

Η ΑΝΝΑ ΤΟΥ ΚΛΗΔΟΝΑ

Ευριπίδη Ελένη-Β επεισόδιο, 4η σκηνή