Θουκυδίδου Κερκυραϊκά, Βιβλίο Γ, Κεφάλαια 79-80



Θουκυδίδης, Βιβλίο 3, 79-80, Μετάφραση
[79.1] Και οι Κερκυραίοι, επειδή φοβήθηκαν μήπως οι εχθροί, αφού πλεύσουν εναντίον της πόλης τους ως νικητές ή πάρουν πίσω από το νησί τους εκεί αιχμαλώτους ή επιχειρήσουν και κάποια άλλη εχθρική ενέργεια, τους μετέφεραν πίσω στο ναό της Ήρας και φρουρούσαν την πόλη.
[79.2] Οι Πελοποννήσιοι όμως δεν τόλμησαν, βέβαια, να πλεύσουν εναντίον της πόλης, αν και ήταν νικητές στη ναυμαχία, αλλά απέπλευσαν, έχοντας αιχμαλωτίσει δεκατρία πλοία των Κερκυραίων, για την ηπειρωτική ακτή απ’ όπου ακριβώς ξεκίνησαν.
[79.3] Και την επόμενη ημέρα επίσης δεν έπλεαν, εναντίον της πόλης, αν και (οι πολίτες) βρίσκονταν σε μεγάλη σύγχυση και φόβο και μολονότι, όπως λέγεται, ο Βρασίδας παρακινούσε τον Αλκίδα (για επίθεση), χωρίς να έχει όμως η ψήφος του την ίδια δύναμη. Αφού όμως αποβιβάστηκαν στη Λευκίμμη, το ακρωτήριο, λεηλατούσαν τους αγρούς.
[80.1] Και στο μεταξύ οι δημοκρατικοί Κερκυραίοι, τρομοκρατημένοι μήπως πλεύσουν εναντίον τους τα (εχθρικά) πλοία, άρχισαν διαπραγματεύσεις και με τους ικέτες και με τους άλλους για το πώς θα σωθεί η πόλη και έπεισαν μερικούς απ’ αυτούς να μπουν στα πλοία. Πράγματι κατάφεραν να εξοπλίσουν παρ’ όλα αυτά τριάντα πλοία, γιατί περίμεναν την επίθεση.
[80.2] Οι Πελοποννήσιοι εντούτοις, αφού λεηλάτησαν τη χώρα μέχρι το μεσημέρι, αναχώρησαν με τα πλοία τους και κατά τη διάρκεια της νύχτας αναγγέλθηκε σ’ αυτούς με πυρσούς ότι πλησίαζαν από τη Λευκάδα εξήντα πλοία αθηναϊκά. Αυτά οι Αθηναίοι τα έστειλαν, όταν πληροφορήθηκαν την εσωτερική αναταραχή, και ότι τα πλοία με αρχηγό τον Αλκίδα επρόκειτο να πλεύσουν εναντίον της Κέρκυρας και (μαζί) στρατηγό τον Ευρυμέδοντα, το γιο του Θουκλή . 


Σχόλια
Κεφάλαιο 79

Οι Κερκυραίοι, μετά την ήττα τους στη ναυμαχία με τους Πελοποννησίους και την αποχώρηση του Αθηναϊκού στόλου, φοβούνται δύο πράγματα:
  • μήπως οι νικητές Πελοποννήσιοι προσπαθήσουν να πάρουν  από το νησί Βίδο τους τετρακόσιους εκτοπισμένους ολιγαρχικούς.
  • Μήπως δημιουργήσουν κάποια πολιτική αναταραχή.
Οι φόβοι των Κερκυραίων ήταν δικαιολογημένοι, αφού οι Πελοποννήσιοι, ως νικητές ήταν σε θέση ισχύος  και επιπλέον μετά την αποχώρηση του αθηναϊκού στόλου, δεν είχαν πια τη στήριξη της Αθήνας.
Έτσι οι Κερκυραίοι αντιμετωπίζουν την κατάσταση που δημιουργήθηκε με δύο τρόπους:
  • μεταφέρουν τους εκτοπισμένους ολιγαρχικούς στο Ηραίο και 
  • φρουρούν την πόλη τους.
Η ατολμία των Πελοποννησίων και η αναποφασιστικότητα του Αλκίδα
Εντύπωση προκαλεί η αναποφασιστικότητα του Αλκίδα, ο οποίος διστάζει να επιχειρήσει απόβαση στην πόλη, αν και οι συνθήκες ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκές για τους Πελοποννησίους και παρά το γεγονός οτι ο Βρασίδας ήταν υπέρ της απόβασης στην πόλη. Ο Αλκίδας προτίμησε να οδηγήσει τον στόλο του στο νότιο ακρωτήριο του νησιού και να λεηλατήσει τους αγρούς. Η στάση του αυτή μπορεί ν'αποδοθεί στους εξής  παράγοντες:
  • η απειλή να φτάσουν στρατιωτικές ενισχύσεις από την  Αθήνα, κάτι που θα ενίσχυε το "πεσμένο" ηθικό των Κερκυραίων.
  • ο φόβος του ν'αντιμετωπίσει το σύνολο της ναυτικής δύναμης των Κερκυραίων(110 πλοία).
Η στάση του Αλκίδα μπορεί να δείχνει ατολμία και αναβλητικότητα αλλά από την άλλη μαρτυρά σύνεση,  προνοητικότητα και καλή εκτίμηση της κατάστασης και όλων των ενδεχόμενων κινδύνων και συνεπειών. Ο στόχος του ήταν να ελέγχει τους θαλάσσιους δρόμους και να αποκλείσει τηνν  πόλη της Κέρκυρας για να την αναγκάσει να υποκύψει.

Κεφάλαιο 80
Οι Κερκυραίοι δημοκρατικοί, μπροστά στον κίνδυνο που τους απειλούσε, κράτησαν συμβιβαστική στάση και ζήτησαν συμφιλίωση και διαπραγμάτευση και με τους ολιγαρχικούς που βρίσκονταν στο Ήραιο και με άλλους. Η συμφιλιωτική αυτή συμπεριφορά μάλλον δεν είναι ειλικρινής αλλά είναι αναγκαία λόγω της επικείμενης επίθεσης των εχθρών.
Οι Κερκυραίοι κατορθώνουν και επανδρώνουν τριάντα πλοία, τα οποία δεν ήταν λίγα, αν σκεφτεί κανείς οτι λίγες ώρες νωρίτερα έγινε η ναυμαχία με τους Πελοποννησίους, στην  οποία οι Κερκυραίοι είχαν διαθέσει 60 πλοία και επιπλέον οτι η εμφύλια διαμάχη είχε αποδιοργανώσει την πόλη της Κέρκυρας και ήταν  φυσικό να υπάρχει απροθυμία για τη συνέχιση των πολεμικών επιχειρήσεων.
Οι Πελοποννήσιοι, αφού λεηλάτησαν το νησί ως το μεσημέρι, απέπλευσαν. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, πληροφορήθηκαν με φωτεινά σήματα την  έλευση του αθηναϊκού στόλου και έτσι απομακρύνθηκαν για να μην αναμετρηθούν με τους Αθηναίους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΡΑΨΩΔΙΑ Ζ 369-529

Η ΑΝΝΑ ΤΟΥ ΚΛΗΔΟΝΑ

Ευριπίδη Ελένη-Β επεισόδιο, 4η σκηνή