Η συγγραφέας Ελένη Δικαίου στο σχολείο μας

Την Παρασκευή, 08/12/2017, η συγγραφέας εφηβικής λογοτεχνίας, Ελέ νη Δικαίου επισκέφτηκε το σχολείο μας και μίλησε με τους μαθητές μας.

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, οι μαθητές της Γ΄ τάξης διάβασαν το βιβλίο της Ε. Δικαίου, «Ο άνεμος στα μαλλιά της» υπό την καθοδήγηση των φιλολόγων του σχολείου μας Γερακίνη Αλεξάνδρας και Κοτσίφη Μαρίας, οι μαθητές της Β΄τάξης διάβασαν το βιβλίο «Θα σε ξαναδώ, φιλαράκι μου» υπό την καθοδήγηση της φιλολόγου Μάμαλη Αναστασίας και οι μαθητές του Α3 τμήματος διάβασαν το βιβλίο «Μου μαθαίνετε να χαμογελάω, σας παρακαλώ» υπό την καθοδήγηση της φιλολόγου Γερακίνη Αλεξάνδρας.
Στην αρχή η κυρία Δικαίου, αφού αναφέρθηκε γενικά στον σημαντικό ρόλο του βιβλίου και στην συμβολή των εκπαιδευτικών στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας, συζήτησε με τους μαθητές της Γ΄τάξης οι οποίοι της έθεσαν ερωτήματα τόσο για το βιβλίο όσο και για το επάγγελμα του συγγραφέα. Χαρακτηριστικά ερωτήματα που τέθηκαν από τους μαθητές είναι:
  1. Πώς γνωρίζει τόσο καλά την ψυχολογία των εφήβων;
  2. Γιατί επέλεξε τη συγκεκριμένη γλώσσα στο βιβλίο της;
  3. Γιατί έδωσε αυτό το τέλος στο βιβλίο της;
  4. Πώς επιλέγει τα θέματα και τα πρόσωπα των βιβλίων της;
  5. Τα βιβλία της είναι μόνο για εφήβους ή και για ενηλίκους;
  6. Υπάρχουν αυτοβιογραφικά στοιχεία στα βιβλία της;
  7. Υπάρχει κάποιο βιβλίο της που το αγαπάει ιδιαίτερα;

Στη συνέχεια η κυρία Δικαίου συνομίλησε με τους μαθητές της Α΄και Β΄τάξης, οι οποίοι και πάλι της έθεσαν τα ερωτήματα τους και τους προβληματισμούς της. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο επάγγελμα και στον ρόλο του συγγραφέα στη σημερινή εποχή. ΟΙ μαθητές της Α΄και Β΄τάξης θέλησαν να μάθουν πολλά για τα «μυστικά» και τη ζωή ενός ανθρώπου που αποφασίζει να αφιερώσει τη ζωή του στη συγγραφή και η κυρία Δικαίου με απεριόριστη υπομονή, ευγένεια και καλή διάθεση απάντησε σε όλα τους τα ερωτήματα.
Στο τέλος, η κυρία Δικαίου υπέγραψε τα βιβλία των μαθητών και φωτογραφήθηκε μαζί τους. Η επίσκεψη της κυρίας Δικαίου στο σχολείο μας ήταν το όμορφο επιστέγασμα της αναγνωστικής διαδικασίας που ξεκίνησε στα τέλη Οκτωβρίου και μια πνευματική όαση στο καθημερινό πρόγραμμα του σχολείου. Ας ελπίσουμε ότι η ανάγνωση των βιβλίων της και η συζήτηση μαζί της «άναψε» ένα φωτάκι στο σχολείο μας, όπως χαρακτηριστικά είπε η ίδια. Την ευχαριστούμε θερμά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΡΑΨΩΔΙΑ Ζ 369-529

Η ΑΝΝΑ ΤΟΥ ΚΛΗΔΟΝΑ

Ευριπίδη Ελένη-Β επεισόδιο, 4η σκηνή